Verzorging van de travelstof van Studio Anneloes

Door Ronald Deurloo - 03 januari 2024
Wit & Gedeeltelijk wit

Vervang het traditionele wasmiddel gerust door een scheutje witte natuurazijn voor een fris en brandschoon resultaat. Voeg hier desgewenst een eetlepel baking soda aan toe. Als je per se een druppel wasmiddel wilt gebruiken, vermijd dan absoluut waspods, omdat deze een overmatige hoeveelheid wasmiddel bevatten. Let extra op bij volledig en gedeeltelijk witte kledingstukken, en was witte Travel Quality altijd apart. Als jouw item van reisstof wit bevat, is het aan te raden geen wasmiddel te gebruiken, aangezien bleekmiddel in regulier wasmiddel vergeling kan veroorzaken.

Handwas

Laat het item niet weken, maar haal het direct weer uit het sopje. Hang het item vervolgens op met de knoopjes gesloten. 


Machinewas

Het wassen van witte items van travelstof in de wasmachine is op eigen risico. Zorg ervoor dat de binnenkant van je wasmachine goed schoon is. Voer eerst een lege wasbeurt uit op 90 °C, zonder wasgoed, met toevoeging van witte natuurazijn of een vaatwastablet. Hiermee worden donkere vezels, vuilresten en vetten uit de trommel verwijderd. Kies vervolgens voor een fijnwasprogramma (geen wolwas) met lage snelheid en lage temperatuur: maximaal 800 toeren en niet hoger dan 30ºC. Hang het item ten slotte op met de knoopjes gesloten. Hiermee behoud je de kwaliteit van het kledingstuk.

Gekleurd & Zwart

Handwas:
Hoewel het aan te raden is om ook bij gekleurde was te kiezen voor handwas, is dit advies minder urgent dan bij witte travelstof. Hang het kledingstuk daarna op met de knoopjes gesloten.


Machinewas:
Gebruik een schone wasmachine en kies voor een fijnwasprogramma (geen wolwas). Was op maximaal 30 °C met weinig toeren (maximaal 800). Laat het item vervolgens drogen met de knoopjes gesloten.

Extra verzorgingstips.

Frisse lucht doet wonderen:
Geef je travel-items de kans om te luchten na gebruik, zodat je ze niet telkens hoeft te wassen. Dit bespaart wasbeurten en verlengt de levensduur van je kleding.

Vlekkenproblematiek:
Heeft jouw geliefde reisitem een vlek? Probeer deze eerst te verwijderen met een katoenen, kleurvaste (!) doek en een beetje water. De kans is groot dat je de vlek eruit krijgt. Als dit niet lukt, overweeg dan een wasbeurt als laatste redmiddel.

Sorteren:

Scheid vergelijkbare materialen en kleuren bij het wassen, bijvoorbeeld door alleen donkere was samen te doen. Bewaar kleding met prints apart en verwijder deze direct na het wassen uit de machine of het sop.

Wasmachine reiniging:

Voer eerst een lege wascyclus uit op 90 °C zonder wasgoed. Voeg een scheutje witte natuurazijn toe of gebruik een vaatwastablet om donkere vezels, vuilresten en vetten uit de trommel te verwijderen. Pas daarna kun je veilig je kleding wassen.

Minimaal of geen wasmiddel

Kies in plaats van traditioneel wasmiddel voor een scheutje witte natuurazijn, eventueel gemengd met een eetlepel baking soda. Voeg alleen indien nodig een druppel wasmiddel toe, maar vermijd zeker waspods, omdat deze te veel wasmiddel bevatten.

Geen wasverzachter

Het gebruik van wasverzachter resulteert in een vettige laag op de stof, waardoor het zacht aanvoelt. Echter, de stofvezel zelf wordt afgesloten, waardoor de stof minder rekbaar en ademend wordt. Dit leidt ook tot snellere slijtage van de stof.

vvvv vvvv

Strijken beperken

Op het waslabel van travelstof items wordt één stip aangegeven voor het strijkgedeelte, wat betekent dat strijken is toegestaan. Het is echter cruciaal om enkele richtlijnen in acht te nemen. Het strijken mag niet hoger zijn dan 110 graden en er moet altijd een doek tussen het strijkijzer en de stof worden geplaatst om smelten of beschadiging te voorkomen.

Voorkom pillen

Bij normaal gebruik vertoont travelstof geen neiging tot pillen. Het ontstaan van pillen is alleen mogelijk bij overmatige en onnatuurlijke wrijving op specifieke plekken. Aangezien travelstof een zacht materiaal is, kan het beschadigd raken bij wrijving met harde oppervlakken, zoals de trommel van een wasmachine. Daarom wordt aangeraden om Travel Quality met de hand te wassen. Tevens dient men voorzichtig te zijn met scherpe stiksels, sieraden, tashengsels of ritsen van hoge laarzen.