Verzorging van je kleding

Door Ronald Deurloo - 02 januari 2024
Verzorging van je kleding

Heb je je ooit afgevraagd hoe je je kleding langer mooi kunt houden? Goed nieuws! We hebben een superhandige handleiding samengesteld, vol met slimme trucs om je favoriete kledingstukken te laten stralen. Met een beetje extra liefde en aandacht geef je je outfits niet alleen een boost, maar verleng je ook hun levensduur. Ontdek de geheime formule voor een langer leven van je kleding en maak elke dag een fashion statement!"

Minder wassen

Twee derde van de milieu-impact van kleding ontstaat tijdens het gebruik ervan door consumenten. Deze impact kunnen we verminderen door onze benadering van het wassen en verzorgen van kleding te veranderen. Hoe langer je kleding draagt tussen wasbeurten, des te meer kun je de milieu-impact gedurende de levenscyclus verminderen. Bundel je kleding zodat je grotere wasbeurten kunt draaien in plaats van meerdere kleine ladingen. Hiermee bespaar je niet alleen energie, water, tijd, maar ook geld.

Bewust wassen

Volg altijd de symbolen en instructies op het zorglabel dat aan je kleding is bevestigd bij het wassen en verzorgen ervan. Deze instructies zijn bedoeld om je kleding zo lang mogelijk in goede staat te houden, rekening houdend met factoren zoals kleur, print, constructie en eindgebruik.

Kleine, bewuste veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Veel wasmachines bieden de optie voor een extra spoelcyclus die echter extra water verbruikt. Bij het juiste gebruik van wasmiddel of waspoeder is een extra spoeling vaak overbodig. Zorg ervoor dat je altijd alle zakken leegmaakt, ritsen sluit en nieuwe gekleurde kleding scheidt van lichtere kleuren tijdens de eerste wasbeurt. Behandel vlekken direct, vooral omdat natuurlijke materialen geneigd zijn meer te absorberen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het kan zijn om een vlek te verwijderen. Voor een zachtere benadering die de vezels van de stof beschermt, raden we aan om aan de lucht te drogen in plaats van gebruik te maken van verwarmd drogen, en te stomen in plaats van te strijken.

 

Materialen

 
Katoen

Wassen:
Rek de kledingstukken voorzichtig uit na het wassen om ze opnieuw vorm te geven.

Drogen:
Om krimpen te voorkomen, is het aan te raden kledingstukken aan de lucht te drogen, plat neer te leggen of op te hangen. Draai jeans binnenstebuiten tijdens het wassen en drogen om vervaging te voorkomen.

Bewaren:
Bewaar kledingstukken gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, op een droge plaats.

Extra tip:
Vermijd het strijken van borduursels en prints op alle katoenen kledingstukken.

.
Polyester en polyamide

Polyester en polyamide zijn synthetische materialen die vaak worden gebruikt in diverse kledingstukken.

Onderhoudsinstructies:
Wassen: Was deze kledingstukken altijd binnenstebuiten. Voor meer delicate stoffenmixen is het aan te bevelen om een waszak te gebruiken.

Drogen:
Laat ze aan de lucht drogen of gebruik een lage temperatuur om beschadiging door hitte te voorkomen.

Bewaren:
Hang of stapel polyester en polyamide/synthetische kledingstukken. Als je polyester kledingstukken opvouwt, kunnen ze de neiging hebben om te kreuken.

Extra tip:
Om kreukels te verwijderen, keer de kledingstukken binnenstebuiten en gebruik strijken of stomen.

.
Wol

Wol, met zijn warmte, ademend vermogen en natuurlijke bescherming tegen wind en water, is een waardevol materiaal.

Onderhoudsinstructies:
Wassen: De meeste wollen kledingstukken hoeven niet frequent gewassen te worden. Een eenvoudige reiniging en luchten volstaan meestal. Gebruik bij het wassen een beschermende zak om haken en vilten te voorkomen.

Drogen:
Het uitwringen van wollen kleding kan de vezels uitrekken, dus droog ze altijd plat op een handdoek om overtollig vocht te absorberen.

Bewaren:
We adviseren gebreide kleding op te vouwen en op te bergen in laden met mottenballen om de oorspronkelijke staat te behouden.

Extra tip:
Door natuurlijk gebruik en slijtage is het normaal dat zelfs hoogwaardige wol kleine bobbels en pluisjes vertoont. Het gebruik van borstels en kammen voor kleding is een effectieve manier om deze vezelbolletjes van je gebreide kleding te verwijderen.

.
Leer

Leer, afkomstig van gelooide huid, wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid, unieke kenmerken en natuurlijke onregelmatigheden.

Onderhoudsinstructies:

Wassen:
Kledingstukken die een grondigere reiniging nodig hebben, dienen te worden toevertrouwd aan een leerspecialist, aangezien leer gevoelig is voor schade door oliehoudende producten, parfums en alcoholische producten. Voor lichte vlekken kan leer worden schoongemaakt met een licht vochtige doek.

Drogen:
Tussen het dragen door wordt geadviseerd je kledingstukken te laten luchten en op te hangen om kreukels te voorkomen.

Bewaren:
Houd leer weg van vocht, hitte, regen, chemicaliën en scherpe voorwerpen.

Extra tip:
Gebruik voor bescherming een gespecialiseerde balsem om de soepele kwaliteit van het leer te behouden.

.
Zijde

Zijde, een natuurlijke vezel met een delicate en luxe uitstraling, heeft duizenden jaren lang haar plaats behouden.

Onderhoudsinstructies:

Wassen:
Vanwege de delicate aard van zijde is het essentieel om zijden kleding met extra zorg te wassen en de specifieke instructies op het zorglabel op te volgen. Laat het bij het wassen niet weken om mogelijke beschadiging van de kleur te voorkomen.

Drogen:
Gebruik geen wasdroger voor zijde; probeer het in plaats daarvan plat op een handdoek te laten drogen. Als strijken geschikt is, keer het kledingstuk dan binnenstebuiten en gebruik de laagste temperatuurinstelling. Een alternatieve methode is om het in de badkamer op te hangen en de natuurlijke stoom zijn werk te laten doen.

Bewaren:
Bewaar zijde op een koele, droge en donkere plaats. Vermijd direct zonlicht, omdat dit het materiaal kan doen verkleuren en vervagen. Voor extra bescherming gebruik je ademende katoenen zakken en vermijd je plastic dozen, omdat deze vocht vasthouden en insecten kunnen aantrekken.

Extra tip:
Vanwege het natuurlijke vermogen van zijde om mijten, stof en andere deeltjes af te weren, hoeft dit materiaal niet zo vaak te worden gewassen als andere. Laat je zijden kledingstukken een paar uur buiten luchten om geurtjes te verwijderen en zo een wasbeurt te besparen.

.
Linnen

Linnen, een natuurlijke stof die prachtig ouder wordt en na verloop van tijd zachter aanvoelt door gebruik.

Onderhoudsinstructies:

Wassen:
Keer linnen kledingstukken binnenstebuiten en was ze apart van andere stoffen voor het beste resultaat. Het vermijden van zware items zoals jeans, hoodies of handdoeken bij linnen textiel is belangrijk.

Drogen:
Hang je linnen kledingstukken gewoon in de badkamer en laat de natuurlijke stoom ze voor je gladstrijken.

Bewaren:
Kledingstukken gemaakt van natuurlijke vezels zoals linnen moeten op een koele, droge plek worden bewaard, weg van direct zonlicht. Zorg ervoor dat het kledingstuk volledig droog is om schimmel te voorkomen.

Extra tip:
Hang je linnen overhemden op, want herhaaldelijk vouwen en strijken kan slijtage aan de kraag veroorzaken.

.
Viscose

Viscose is een kunstmatige cellulosestof gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het voelt zacht aan, heeft een elegante glans en valt soepel.

Onderhoudsinstructies:

Wassen:
Viscose heeft diverse kwaliteiten en is zeer veelzijdig. Aangezien viscose vaak wordt gemengd met andere stoffen, kunnen de wasinstructies voor verschillende viscosekleding aanzienlijk variëren. Raadpleeg het zorglabel voor specifieke instructies.

Drogen:
Leg je kledingstukken plat op een handdoek om overtollig vocht op te nemen en laat ze vervolgens aan de lucht drogen.

Bewaren:
Bewaar je kledingstukken op een koele plek zodra ze droog zijn.

Extra tip:
Wring de kledingstukken niet uit na het wassen, omdat dit de vezels kan breken. Als er vlekken zijn, probeer dan niet alleen de vlek te verwijderen maar was het hele kledingstuk. Raadpleeg het zorglabel voor specifieke instructies met betrekking tot de behandeling van vlekken en het wassen van viscose.

.